måndag, augusti 29, 2005

 

Man upphör aldrig att förvånas

Idag kan man på www.idg.se läsa Henrik Ponténs (talesman för AntiPiratByrån) senaste utspel om APBs kamp mot "piratkopiering". När man läser dessa artiklar och debattinlägg så blir det uppenbart hur stor skillnad det är mellan oss som är uppvuxna med datorer och nätverk och de som inte är det när det gäller förståelsen för vad Internet och nätverk egentligen är för något.

Internet är ett medium. Internet-/bredbandsoperatörerna tillhandahåller en tjänst för att kunna utnyttja Internet. Att tvinga, eller ens uppmuntra, dem att anmäla eller spärra användare som APB anser gjort sig skyldiga till "piratkopiering" (egentligen är det ju olaglig fildelning av upphovsrättsligt skyddat material det handlar om) är ju ungefär som om Vägverket skulle ta körkortet ifrån och polisanmäla personer som står som ägare på bilar som Motormännen anser brutit mot trafikföreskrifterna.

Sen blir man ju lite mörkrädd när man läser polisens kommentarer till Ponténs utspel på idg.se idag. Många använder en fet bredbandslina till så mycket annat än att "piratkopiera" spel/filmer/musik, t ex för att köra VPN mot jobbet på ett smidigt sett (kryptering stjäl en del av hastigheten), se på streamad media, laglig nedladdning av filer, etc.

Kommentarer: Skicka en kommentar

<< Hem

This page is powered by Blogger. Isn't yours?